Журнал МОЛОЧНА ПРОМИСЛОВІСТЬ

Зміст N52
Зміст №52 (2009-03)

Зміст N51
Зміст №51 (2009-02)

Зміст N50
Зміст №50 (2009-01)

Зміст N49
Зміст №49 (2008-06)

Зміст N48
Зміст №48 (2008-05)

Зміст N47
Зміст №47 (2008-04)

Зміст N46
Зміст №46 (2008-03)

Зміст N45
Зміст №45 (2008-02)

Зміст N44
Зміст №44 (2008-01)

2007:
Зміст №43 (2007-08)
Зміст №42 (2007-07)
Зміст №41 (2007-06)
Зміст №40 (2007-05)
Зміст №39 (2007-04)
Зміст №38 (2007-03)
Зміст №37 (2007-02)
Зміст №36 (2007-01)

2006:
Зміст №35 (2006-10)
Зміст №34 (2006-09)
Зміст №33 (2006-08)
Зміст №32 (2006-07)
Зміст №31 (2006-06)
Зміст №30 (2006-05)
Зміст №29 (2006-04)
Зміст №28 (2006-03)
Зміст №27 (2006-02)
Зміст №26 (2006-01)

Попередні роки:
№25 №24 №23 №22 №21 №20 №19 №18 №17 №16 №15 №14 №13 №12 №11 №10 №09 №08 №07 №06 №05 №04 №03 №02 №01

 

 НОВИНИ

Ще раз про якість молочних продуктів

9 червня тему якості молочних продуктів було обговорено учасниками круглого столу "Яке молоко ми п'ємо?", організованого агентством ЛІГАБізнесІнформ.

У ході круголого столу свою думку мали змогу висловити представники наукових кіл, профільних відомств та інших організацій - Г. Поліщук, Національний університет харчових технологій, О.Козак (Національний науковий центр "Інститут аграрної економіки УААН"), І.Свиноус (Національний університет біоресурсів і природокористування), В.Пахолюк (Міністерство аграрної політики України), Т. Нагайцева (Національна асоціація виробників дитячого харчування "Укрконсервмолоко") і О.Коваленко (НПП "Аріадна").

Останнім часом тема якості та безпечності молокопродуктів інтенсивно обговорюється у засобах масової інформації. На жаль, досить часто у матеріалах, що подаються ЗМІ, використовується неперевірена інформація. Говорячи про це, Г.Поліщук, завідуюча кафедрою молока і молочних продуктів НУХТ, відмітила, що "за умов гострої конкуренції особливої ваги набуває питання продовольчої безпеки держави. Для забезпечення продовольчої безпеки в країні повинно вироблятися не менше 70 відсотків продовольства. На жаль, останнім часом ця цифра має тенденцію до зниження. Ми повинні докласти всіх зусиль, щоб зберегти рівень продовольчої безпеки на потрібному рівні. Яка складається ситуація? За умов загострення конкуренції засоби масової інформації підіграють деяким підприємствам, використовуючи недостовірну інформацію, причому останнім часом йде масована атака саме на продукцію вітчизняного виробництва. У ЗМІ використовуються посилання на думку спеціалістів, які не є спеціалістами-харчовиками. Спілка молочних підприємств України після кількох публікацій, а особливо - телевізійних передач - навіть збирала Раду директорів для обговорення цього питання. Занепокоєння висловлювала також Асоціація українських виробників морозива і заморожених продуктів. Слід дуже диференційовано підходити до тих оцінок якості молочної продукції, які використовуються ЗМІ".

Як приклад джерела інформації, на яке ЗМІ можуть покладатися, Г.Поліщук навела лабораторію авторитетного галузевого інституту - Технологічного інституту молока і м'яса УААН (керівник лабораторії Г.Насирова). Нещодавно ця лабораторія провела незалежне тестування кількох зразків молочної продукції відомих марок, яке підтвердило їх високу якість.

Г Поліщук також відмітила нерівні умови конкуренції на українському ринку для вітчизняних та імпортованих продуктів дитячого харчування, а також проблеми з нормативною базою молочної галузі.

Учасники круглого слолу були одностайними в тому, що головною проблемою галузі є якість сировини, складним є стан молочного скотарства. Якість молока, що йде на переробку, викликає багато питань. Олексій Коваленко, Генеральний директор НПП "Аріадна", виступив за введення диференційованої оплати за молоко-сировину в залежності від його якості. При цьому він пропонував збільшити кількість показників, що визначають якість молока.

Говорячи про можливості розвитку сировинної бази молокопереробних підприємств, Іван Свиноус, докторант Національного університету біоресурсів і природокористування та Ольга Козак, заступник завідувача відділом регіонального розвитку аграрного виробництва Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки УААН" підкреслили важливість використання того ресурсу, яким не можна нехтувати - це приватні власники корів, чия частка у загальному виробництві молока в країні перевищує 80%. На думку науковців, сприяти покращенню ситуації буде створення кооперативів, причому в розумній, продуманій формі, яка б не відлякувала селян, а навпаки, надавала переваги - наприклад, допомогу в кормовиробництві, штучному заплідненні худоби, а також надання консультацій та тренінгів з утримання молочного стада, санітарії та гігієни, ветеринарних питань.

Загальна думка експертів круглого столу була така: в Україні виробляють якісну та безпечну молочну продукцію. Проблеми, звичайно, є, але загалом, проблема якості, як її останнім часом намагаються представити в ЗМІ, перебільшена. Вітчизняні виробники випускають високоякісну продукцію, і деяка вже знайшла свого споживача за кордоном.




 


 

© Молочна Промисловість, 1999-2009