Журнал МОЛОЧНА ПРОМИСЛОВІСТЬ

Зміст N52
Зміст №52 (2009-03)

Зміст N51
Зміст №51 (2009-02)

Зміст N50
Зміст №50 (2009-01)

Зміст N49
Зміст №49 (2008-06)

Зміст N48
Зміст №48 (2008-05)

Зміст N47
Зміст №47 (2008-04)

Зміст N46
Зміст №46 (2008-03)

Зміст N45
Зміст №45 (2008-02)

Зміст N44
Зміст №44 (2008-01)

2007:
Зміст №43 (2007-08)
Зміст №42 (2007-07)
Зміст №41 (2007-06)
Зміст №40 (2007-05)
Зміст №39 (2007-04)
Зміст №38 (2007-03)
Зміст №37 (2007-02)
Зміст №36 (2007-01)

2006:
Зміст №35 (2006-10)
Зміст №34 (2006-09)
Зміст №33 (2006-08)
Зміст №32 (2006-07)
Зміст №31 (2006-06)
Зміст №30 (2006-05)
Зміст №29 (2006-04)
Зміст №28 (2006-03)
Зміст №27 (2006-02)
Зміст №26 (2006-01)

Попередні роки:
№25 №24 №23 №22 №21 №20 №19 №18 №17 №16 №15 №14 №13 №12 №11 №10 №09 №08 №07 №06 №05 №04 №03 №02 №01

 

 НОВИНИ

Компанія Хр.Хансен Україна провела в Одесі традиційний щорічний дводенний семінар "Нове в молочній промисловості"

Можна стверджувати, що так багато зацікавлених спеціалістів - технологів молокопереробних підприємств та інших спеціалістів молочної галузі - не збирає ні один фаховий семінар, присвячений галузевим проблемам. Цей традиційний семінар, котрий щорічно проводиться компанією Хр.Хансен Україна на початку літа, фактично став міжнародним. Крім українських фахівців, семінар відвідують учасники з Росії, Грузії, Польщі та інших країн. Прекрасно організований захід, що дає можливість слухачам не просто отримати інформацію про найостанніші досягнення молокопереробних технологій, нові інгредієнти і можливості технологічного обладнання провідних виробників. Це зустріч колег, що працюють на різних підприємствах, але багато які проблеми у них спільні. І тут, на семінарі, є можливість обмінятися думками, задати запитання, в тому числі і представникам влади, від яких залежить вирішення багатьох проблем державного рівня.

Однією з перших проблем, яку обговорювали учасники, була фагова ситуація на молокопереробних підприємствах, що останнім часом завдає чималих турбот технологам, приводить до значних економічних втрат. Співдоповідь "Сучасні уявлення про бактеріофаги у молочній промисловості. Методи фагового моніторингу та контролю" зробили проф. О.П.Чагаровський та В.М.Поліщук, к.т.н. (компанія Хр. Хансен Україна). Інформація, яку було представлено, не просто дала уявлення про природу бактеріофагів та ту шкоду, якої вони завдають виробництву. Презентації було побудовано на принципі максимальної практичної користі для слухачів. Висвітлюючи проблему, зразу ж рекомендувалися засоби її уникнення або ж найбільш ефективного виходу з критичної ситуації. Можна сказати, що ті, хто не зміг послухати цю презентацію, багато втратили.

Такою самою практичною направленістю відрізнялися і інші презентації, що було зроблено фахівцями компанії Хр. Хансен Україна, а також гостями з Польщі - представниками компаній Trepko, Superior та Obram.

Спектр тем, представлених на семінарі, був дуже широким, і всі вони містили дані саме про інновації в технологіях виробництва молочних продуктів: "Нові закваски для виробництва сиру кисломолочного і продуктів із нього" (інж. В.В. Вашека, Хр. Хансен Україна), "Нові культури компанії Chr. Hansen для твердих сирів", "Сучасна технологія бринзи", В.Ф. Хомяк, інж., "Нові закваски для традиційної групи продукції - ряжанка, сметана, простокваша, йогурти - та інші інгредієнти компанії Chr. Hansen для виробництва сирів, морозива, молочних консервів, плавлених сирів, нових молочних продуктів та тести для визначення антибіотиків", А.В.Лукащук, Хр. Хансен Україна.

Професор О.П. Чагаровський ознайомив слухачів з новими технологіями кефіру, а також, зважаючи на особливості непростого поточного періоду в економіці - презентував "Аналіз рецептур та шляхи зниження витрат".

Бурхливим було спілкування учасників після доповіді О.О.Борейко, начальника відділу Держкомітету ветеринарної медицини України, яка проінформувала слухачів про новини ветеринарного законодавства стосовно виробництва продукції тваринницва та роботу, що проводиться Держкомітетом у зв'язку із вступом України до СОТ. Запитання учасників стосувалися багатьох проблем, в тому числі дублювання контролю підприємств кількома відомствами та відсутність чіткої регламентації взаємодії всіх учасників процесу. Це створює справді величезні труднощі виробникам. А труднощів вистачає і без цього. Як тільки було згадано тему якості сировини, почалася справжня дискусія. Технологи згадували і проблему з хлорамфеніколом, і якість роботи ветеринарної служби на місцях, а саме - у районах, звідки на переробку надходить сировина, і багато інших проблем. Пропонувалися рішення, які могли б виправити ситуацію.

Вечірня прогулянка теплоходом "Хаджибей" уздовж берега вечірньої Одеси надала можливість відпочити після бурхливого першого дня роботи семінару. Другий день, крім продовження обговорення питань технологій переробки, включав спілкування із заступником Міністра АП України А.П.Мірошником, що спеціально прибув для участі у заході. За результатами роботи семінару було прийнято "Звернення Спілки молочних підприємств України".




 


 

© Молочна Промисловість, 1999-2009