Журнал МОЛОЧНА ПРОМИСЛОВІСТЬ

Зміст N52
Зміст №52 (2009-03)

Зміст N51
Зміст №51 (2009-02)

Зміст N50
Зміст №50 (2009-01)

Зміст N49
Зміст №49 (2008-06)

Зміст N48
Зміст №48 (2008-05)

Зміст N47
Зміст №47 (2008-04)

Зміст N46
Зміст №46 (2008-03)

Зміст N45
Зміст №45 (2008-02)

Зміст N44
Зміст №44 (2008-01)

2007:
Зміст №43 (2007-08)
Зміст №42 (2007-07)
Зміст №41 (2007-06)
Зміст №40 (2007-05)
Зміст №39 (2007-04)
Зміст №38 (2007-03)
Зміст №37 (2007-02)
Зміст №36 (2007-01)

2006:
Зміст №35 (2006-10)
Зміст №34 (2006-09)
Зміст №33 (2006-08)
Зміст №32 (2006-07)
Зміст №31 (2006-06)
Зміст №30 (2006-05)
Зміст №29 (2006-04)
Зміст №28 (2006-03)
Зміст №27 (2006-02)
Зміст №26 (2006-01)

Попередні роки:
№25 №24 №23 №22 №21 №20 №19 №18 №17 №16 №15 №14 №13 №12 №11 №10 №09 №08 №07 №06 №05 №04 №03 №02 №01

 

 НОВИНИ

Клуб "Вищий молочний стандарт": дитяче харчування - доросле питання

12 березня 2009 года на засіданні Клубу "Вищий молочний стандарт" обговорювалася проблема забезпечення спеціальними молочними продуктами дітей віком до 3-х років. Експерти, які представляли свої позиції, були одностайні - наші малюки заслуговують на особливу увагу в цьому питанні. При цьому було зазначено, що робота з інформування молодих батьків про особливості харчування дітей цього віку практично ніким не ведеться.

На засіданні було оприлюднено дані досліджень, які свідчать про те, що тільки чверть українських мам купують для своїх малюків спеціалізовані молочні та кисломолочні продукти. Решта дотримується думки, що для дітей підійдуть і звичайні молоко і кефір, ті, які вживають у сім'ї дорослі. Причому, купуються ці "дорослі" продукти не тільки в магазинах, а і на стихійних ринках, що є взагалі серйозною загрозою для здоров'я дитини.

Результати необізнаності батьків наочно бачать лікарі. Це підтвердив і Олег Шадрін, головний дитячий гастроентеролог МОЗ України. Як відмітив експерт, молоко і, з певного віку, кисломолочні продукти, є основою щоденного раціону дитини, тому їх вживання - обов'язкова умова для нормального розитку дитячого організму: "Я закликаю своїх колег, медичних спеціалістів, підвищувати рівень обізнаності батьків стосовно необхідності годування дітей саме спеціалізованими дитячими продуктми харчування, адаптованих до потреб дитячого організму". При цьому він відмітив, що мало просто говорити про корисність цих продуктів, треба пояснювати, чому вони є найбільш оптимальними для дітей раннього віку, і чому не варто замінювати їх продуктами з "дорослого столу", - підвів підсумок пан Шадрін.

Про основні вимоги до виробництва дитячих молочних продуктів говорив Ігор Челомбітко, власник ЗДХ "Салюс". Він відмітив, що "виробництво спеціалізованих дитячих молочних і кисломолочних продуктів відрізняється від виробництва "дорослих" продуктів цієї категорії за рядом критеріїв: це підвищений контроль якості сировини, що постачається зі спеціально визначених сировинних зон, жорсткий контроль за ходом виробництва, підвищені вимоги до упаковки, пост-виробничий контроль зразків".

"Лінія для виробництва дитячого харчування не може бути використана для обробки "дорослих" продуктів", - підкреслив І.Челомбітко. "Молоко обробляється за технологією ультрапастеризації, яка дозволяє знищити патогенну мікрофлору, при цьому максимально зберегти вихідні корисні речовини - білок, кальцій. Далі, для виробництва кефіру, в ультрапастеризоване молоко додається кефірна закваска і вітамінний комплекс. Готові спеціалізовані дитячі молочні та кисломолочні продукти в герметичних умовах, що виключають контакт з повітрям, розливаються в асептичну картонну упаковку".

Для кисломолочної дитячої продукції важливим фактором є дотримання температурних режимів на всіх етапах попадання продукту до кінцевого споживача, в тому числі транспортуванні і виставленню продукту на холодну полицю в роздрібній точці. Тому для дитячих продуктів харчування, особливо таких делікатних, як молочні і кисломолочні, велику роль відіграє упаковка. Катерина Нікітьонок, маркетинг-менеджер категорії дитячого харчування Тетра Пак, підкреслила: "Компанія Тетра Пак бере на себе відповідальність за безпечність продуктів дитячого харчування. Асептична картонна упаковка, що складається з шести шарів картону, фольги і поліетилену, захищає продукти від світла, окислювання повітрям і проникнення шкідливих мікроорганізмів. Ця упаквка гарантує збереження первинного складу навіть "живих" продуктів, таких, як кефіри і йогурти для дітей".

Тамара Нагайцева, Генеральний директор Національної асоціації виробників дитячого харчування "Укрконсервмолоко", розповіла про розробку нових національних стандартів по дитячому харчуванню та про внесення правок до Закону України "Про дитяче харчування". Причиною зміни законодавства, яке регулює дитяче харчування, стала присутність на українському ринку великої кількості неякісних та небезпечних для здоровя продуктів, які позиціонують себе як спеціалізовані дитячі.

Присутні цікавилися самими різними питаннями - схемами фінансових розрахунків між виробниками сировини та переробниками, особливими регуляторними документами, що стосуються виробництва дитячих молочних продуктів, а також тим, хто ж, власне, повинен займатися просвітницькою діяльністю, а, можливо, і введенням державних дотацій на дитяче харчування, як це є в деяких країнах Європи, щоб батьки могли годувати малюків продуктами, виробленими з використанням досягнень світових технологій.

Про діяльність Клубу "Вищий молочний стандарт" та наступні заплановані заходи можна дізнатися у Вікторії Хоменко, координатора Клубу: +38 097 388 8438, +38 044 492 8904, Khomenko@clever-group.com.ua




 


 

© Молочна Промисловість, 1999-2009