Журнал МОЛОЧНА ПРОМИСЛОВІСТЬ

Зміст N52
Зміст №52 (2009-03)

Зміст N51
Зміст №51 (2009-02)

Зміст N50
Зміст №50 (2009-01)

Зміст N49
Зміст №49 (2008-06)

Зміст N48
Зміст №48 (2008-05)

Зміст N47
Зміст №47 (2008-04)

Зміст N46
Зміст №46 (2008-03)

Зміст N45
Зміст №45 (2008-02)

Зміст N44
Зміст №44 (2008-01)

2007:
Зміст №43 (2007-08)
Зміст №42 (2007-07)
Зміст №41 (2007-06)
Зміст №40 (2007-05)
Зміст №39 (2007-04)
Зміст №38 (2007-03)
Зміст №37 (2007-02)
Зміст №36 (2007-01)

2006:
Зміст №35 (2006-10)
Зміст №34 (2006-09)
Зміст №33 (2006-08)
Зміст №32 (2006-07)
Зміст №31 (2006-06)
Зміст №30 (2006-05)
Зміст №29 (2006-04)
Зміст №28 (2006-03)
Зміст №27 (2006-02)
Зміст №26 (2006-01)

Попередні роки:
№25 №24 №23 №22 №21 №20 №19 №18 №17 №16 №15 №14 №13 №12 №11 №10 №09 №08 №07 №06 №05 №04 №03 №02 №01

 

 НОВИНИ

Офіційне звернення Спілки молочних підприємств України до Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики та ДП "Укрметртестстандарт"

Спілка молочних підприємств України / Ukrainian Union of Dairy Enterprises


28.07.2008 р. № 165

Голові Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики
Лосюк Л.В.

Копія:

Генеральному директору ДП "Укрметртестстандарт"
Мухаровському М.Я.

Учасникам Спілки молочних підприємств України


Шановна Лариса Володимирівна!


Вимушені звернутися до Вас. Тому що в останній час в мас-медіа (пресі та телебаченні) розгорнуте абсолютно непрофесійне інформування споживача щодо присутності в кисломолочних продуктах бензойної кислоти, яку класифікують як консервант, заборонений до використання в молочній промисловості, в зв'язку з його шкідливою дією на організм людини.

Фахівці ДП "Укрметртестстандарту" за допомогою журналістів вводять в оману українських споживачів, називаючи кисломолочні продукти, що виробляються вітчизняними молочними підприємствами, небезпечними для здоров'я людей.

Одночасно на ряд підприємств намагаються накласти штрафні санкції з приводу того, що в їх продукції було знайдено бензойну кислоту.

Враховуючи такі випадки, вважаємо за необхідне поінформувати Вас про наступне.

Бензойна кислота в кисломолочних продуктах та сирах є наслідком метаболізму молочнокислих бактерій, як основних складових процесу ферментації лактози молока. Кількість бензойної кислоти в молочних виробах залежить від штамів молочнокислих бактерій, температури і глибини ферментації та умов зберігання. Фахівцям молочної промисловості добре відомо, що в кисломолочних продуктах (кефір, сметана, йогурт, сирах та інших), бензойна кислота є природною субстанцією та міститься в кількості від 10 до 60 мг/кг готового виробу. Дивись наступну літературу:

1. Sieber R. and other. Benzoic Acid as a Natural Compound in Cultured Dairy Products and Cheese. Int. Dairy Journal №5(1995) p. 227-246

2. Chandan and other. Natural benzoate content dairy products. Milchweissen chaft №32(1977) p.534-537

3. Benzoic acid and sodium benzoate. Concise International Chemical Assesment Document 26, published by World Health Organization, Geneva, April 12, 2005.

Крім того, Експертним комітетом з харчових добавок JECFA ФАО/ВОЗ визначено допустиме добове споживання бензойної кислоти, яке складає 0,5 мг/кг ваги тіла, що дозволяє вживати 350 мг цієї речовини в день для особи чоловічої статі (середня вага тіла 70 кг) без заподіяння шкоди для її здоров'я. (див. www.codexalimentarius.net/web/jecfa.jsp; www.who.int/ipcs/food/jecfa).

Вищенаведена інформація дозволяє зробити висновок, що молочні продукти, які містять природну кількість бензойної кислоти (10-60 мг/кг) не можуть нанести шкоди людському організму тільки тому, що для перевищення лімітних значень її споживання (350 мг) потрібно з'їсти від 5,83 до 35 кг кисломолочних виробів або сирів протягом однієї доби, а це фізично неможливо.

В зв'язку з викладеним можна стверджувати, що висновок фахівців щодо присутності в вітчизняних кисломолочних продуктах бензойної кислоти є упередженим та свідчить про некомпетентність представників перевіряючих органів.

Накладання штрафних санкцій та заборона виробництва або обігу молочних продуктів, вміст бензойної кислоти в яких буде знаходитись в межах природного фону, є абсолютно необгрунтованими та у випадку їх застосування підприємства будуть мати підстави для оскарження в судовому порядку.


За дорученням Учасників Спілки


Президент Спілки Молочних підприємств України

Л. О. Карпенко


Член Ради директорів Спілки молочних підприємств України, Секретар Українського Національного Комітету Міжнародної Молочної Федерації, Заслужений діяч науки і техніки України, доктор технічних наук, професор, академік Української Технологічної Академії, Міжнародної Академії Холоду

О. П. Чагаровський


 


 

© Молочна Промисловість, 1999-2009