Журнал МОЛОЧНА ПРОМИСЛОВІСТЬ

Зміст N52
Зміст №52 (2009-03)

Зміст N51
Зміст №51 (2009-02)

Зміст N50
Зміст №50 (2009-01)

Зміст N49
Зміст №49 (2008-06)

Зміст N48
Зміст №48 (2008-05)

Зміст N47
Зміст №47 (2008-04)

Зміст N46
Зміст №46 (2008-03)

Зміст N45
Зміст №45 (2008-02)

Зміст N44
Зміст №44 (2008-01)

2007:
Зміст №43 (2007-08)
Зміст №42 (2007-07)
Зміст №41 (2007-06)
Зміст №40 (2007-05)
Зміст №39 (2007-04)
Зміст №38 (2007-03)
Зміст №37 (2007-02)
Зміст №36 (2007-01)

2006:
Зміст №35 (2006-10)
Зміст №34 (2006-09)
Зміст №33 (2006-08)
Зміст №32 (2006-07)
Зміст №31 (2006-06)
Зміст №30 (2006-05)
Зміст №29 (2006-04)
Зміст №28 (2006-03)
Зміст №27 (2006-02)
Зміст №26 (2006-01)

Попередні роки:
№25 №24 №23 №22 №21 №20 №19 №18 №17 №16 №15 №14 №13 №12 №11 №10 №09 №08 №07 №06 №05 №04 №03 №02 №01

 

 НОВИНИ

ПРЕС-ТУР "ПОДОРОЖ МОЛОКА" ОЗНАЙОМИВ З НАЙСУЧАСНІШОЮ ТЕХНОЛОГІЄЮ ОБРОБКИ МОЛОКА - УЛЬТРАПАСТЕРИЗАЦІЄЮ

21 травня 2008 року Клуб здорових традицій "Вищий молочний стандарт"* організував одноденний прес-тур українських ЗМІ по "молочному" шляху Вінницької області. Його мета - надати можливість отримати інформацію про одну з найсучасніших і щадних, та, разом з тим, найбільш невідому і міфологізовану в Україні технологію обробки молока - ультрапастеризацію**.

Першим пунктом маршруту стала ферма СГ ТОВ "Хлібороб" у с. Зозулінці, Козятинського району, Вінницької області. Відвідання цього господарства не було випадковим. Саме з таких ферм молочна сировина іде на виробництво ультрапастеризованого молока, оскільки особливістю технології є те, що для обробки придатне тільки молоко вищої якості. Молочна сировина нижче першого ґатунку не пройде таку обробку, бо просто згорнеться, при цьому виведе з ладу всю виробничу лінію.

Директор СГ ТОВ "Хлібороб" Микола СЕНІЧЕНКО ознайомив журналістів з факторами, які впливають на якість молочної сировини, та продемонстрував умови, за яких може бути отримане молоко вищого ґатунку.

Ґатунок молочної сировини залежить від багатьох факторів. Це якість кормів, стан здоров'я корів (від тварини хворої, наприклад, на мастит, не отримаєш високоякісного молока), гігієна та дотримання санітарних умов приміщень, де утримуються тварини, процесу доїння. А також, суворе дотримання вимог, що стосуються охолодження сирого молока. Адже спочатку парне молоко не містить бактерій і ще впродовж 2-х годин після доїння йому властива унікальна бактерицидна властивість пригнічувати патогенну мікрофлору, однак за умови, що воно буде охолоджене до температури 4-5 °С.

На фермі "Хлібороб" доїльна зала обладнана новітньою технікою, привезеною з Європи та Австралії: доїльними апаратами, холодильними резервуарами для молока та доїльною "каруселлю". Цей винахід запозичений у Голландії. Карусель розрахована на 24 корови. Під час доїння лунає класична музика, частіше за все - Моцарт і Бетховен. У кожної тварини - персональний номер, за яким комп'ютер визначає кількість зданого молока. За словами, М. СЕНІЧЕНКО, така організація процесу доїння дозволяє досягти максимального результату. "Отримане молоко повністю ізольоване від зовнішнього середовища, а значить - від бактерій, які при звичайному доїнні обов'язково потрапляють у молоко, знижуючи його якість та призводячи до псування (скисання) продукту", - відмітив директор СГ ТОВ "Хлібороб". За словами Миколи СЕНІЧЕНКО, ферма у с.Зозулінці повністю відповідає європейським стандартам та вимогам. Вартість комплексу - біля 8 млн. гривень.

Наступним пунктом маршруту став завод компанії "Люстдорф" у м. Іллінці, де журналісти поетапно ознайомились з процесом виробництва ультрапастеризованого молока та змогли отримати відповідь на питання, чому це молоко, будучи 100% натуральним продуктом, залишається гарантовано свіжим у герметично закритій упаковці у будь-яку пору року.

Почалась екскурсія з лабораторії заводу. Начальник лабораторії Маргарита БОБКОВА, розповіла, що після прибуття на завод охолоджене молоко проходить ретельний аналіз у лабораторії і тільки після цього "йде" на виробництво. Журналістам було продемонстровано один з аналізів - алкогольну пробу, яка є показником стійкості до теплової обробки молочного білку, найбільш цінного компоненту молока. Адже він містить всі незамінні для організму амінокислоти та засвоюється практично повністю (96%).

Після лабораторії журналісти пройшли по цеху ультрапастеризації, де весь процес обробки молока проходить у повністю стерильних та герметичних умовах. В результаті обробки усувається стороння мікрофлора сирого молока, при цьому зберігаються корисні речовини, зокрема білок та кальцій. Далі, для збереження високої якості молока, його пакують також у стерильних умовах. Розлив молока здійснюється в упаковку, яка складається з картону, алюмінієвої фольги та кількох шарів поліетилену, що створюють ефективний бар'єр проти бактерій і таких небажаних впливів, як світло і повітря.

Саме у такій ретельній і абсолютно герметичній обробці і упаковці ультрапастеризованого молока й криється основний "секрет" гарантованої свіжості натурального продукту у будь-яку пору року!

По завершенню екскурсії відбувся прес-брифінг, у ході якого головний лікар Санепідеміологічної служби Іллінецького району Вінницької області Петро ПЕТРЕНКО, відмітив, що для споживача молоко являється якісним, якщо воно має не лише високу харчову цінність - достатню кількість жирів, білку, мінеральних речовин, вітамінів, - але і безпечне. "Безпечний продукт не містить, ані патогенних бактерій, ані антибактеріальних препаратів. Ультрапастеризація це унікальна технологія, яка дозволяє отримати повністю готове, не потребуюче кип'ятіння молоко, гарантуючи при цьому його повну безпеку", - відзначив П.ПЕТРЕНКО.

Таким чином, простеживши шлях молока від ферми до молочного заводу і далі - до споживача, журналісти змогли впевнитися, що тільки системний підхід на всіх етапах виробництва і обробки молока дозволяє отримати якісний та гарантовано свіжий продукт.

За додатковою інформацією звертайтесь до Вікторії Хоменко, координатору Клубу "Вищий молочний стандарт" тел. моб +38 097-388-84-38, роб. +38 044 492-89-04, e-mail: Khomenko@clever-group.com.ua

ДОВІДКА

* Клуб здорових традицій "Вищий молочний стандарт" - добровільне об'єднання, створене під егідою Союзу молочних підприємств України. Головною задачею Клубу є підвищення рівня інформованості споживачів про стандарти якості та вимоги до молока. Діяльність Клубу не передбачає просування окремих торгових марок, брендів. Головним предметом обговорення є якісне молоко як базовий продукт харчування.

** Ультрапастеризація - промислова обробка, при якій сире молоко тільки вищого і першого ґатунку впродовж 3-4 секунд нагрівають до 135-137°С і так же швидко охолоджують у повністю стерильних і герметичних умовах. У результаті такої обробки знищується стороння мікрофлора, яка призводить до скисання молока, при цьому максимально зберігаються вихідні корисні речовини - білок, кальцій, вітаміни. У 1989 році дана технологія була визнана Американським інститутом харчової промисловості - "найважливішим винаходом в харчовій промисловості за останні 50 років". Нагадаємо, на сьогоднішній день ультрапастеризація найпопулярніша технологія виробництва молока у світі: у Германії, Бельгії, Іспанії ультрапастеризоване молоко складає до 90% загального об'єму споживаного молока. В Україні його виробляють: "Люстдорф", "Вімм-Білль-Данн", "Юнімілк", "Донецький міський молочний завод № 2", Балтський молочно-консервний комбінат дитячих продуктів, Купянський молочно-консервний комбінат.


 


 

© Молочна Промисловість, 1999-2009